величина слова:

Најинтересантније културно-историјске локације у овој општини су: Манастир Каленић, Спомен-кућа Душана Поповића, Родна кућа Милоја Милојевића у Урсулама, Манастир Прерадовац и Црква Манастирак.

Манастир КаленићМанастир Каленић - подигнут почетком XV века (1407-1413), за време владавине деспота Стефана Лазаревића. Фреске овог манастира имају посебну вредност и заузимају завидно место у средњовековном српском сликарству. Својом лепотом се посебно истичу Свадба у Кани и Свети ратници. У манастирској порти се налази спомен-чесма која је изграђена 1937. године, а посвећена је краљу Александру И и свим погинулим Левчанима у ратовима за ослобођење од 1912. до 1918. године. Овај споменик је заштићени споменик културе прве категорије.

Манастир КаленићУ Каленићком Прњавору, на обронцима Гледићких планина, које су, по народном предању добиле име јер се са њих далеко види, у периоду од 1407. до 1413. године деспот Стефан Лазаревић подиже себи задужбину манастир Каленић. Црква је посвећена Ваведењу Богородице. Убраја се међу најлепше споменике моравске архитектуре и византијског градитељства. Основа цркве је у облику сажетог трконхоса, олтарска апсида и бочне конхе су споља петостране, а изнутра полукружне. Централно кубе осмостраног тамбура са степенасто урезаним прозорима, колонетама и украсима од шаховских поља уздиже се над простором изнад конхи. Због лепо сложених белих блокова камена и црвене опеке, црква је споља веома сликовита. Изнад прозора и портала је плитко резана пластична декорација са представама птица, грифона, лавова. Главни мотив рељефне декорације је преплет двочлане траке, стилизовани љиљан и палмета, антропоморфне и зооморфне представе.
Над простором између конхи уздиже се централно кубе, осмостраног тамбура са степенасто урезаним прозорима, колонетама и украсима од шаховских поља. Црква је споља веома сликовита, због лепо сложених белих блокова камена и црвене опеке. Изванредно сликарство префињеног колорита и сетних ликова светитеља убраја се у врхунска сликарска остварења у целом византијском свету прве четвртине 15. века.

Нарочито се истичу композиције Свадба у Кани, Свети ратници и светитељи у медаљонима. Аутори су два поетски надахнута и веома даровита сликара, од којих је један по имену Радослав, аутор минијатура у чувеном српском Петроградском јеванђељу из 1429. године.

Много пута током ратова рушен је и скрнављен. Из записа на дну фреске светих отаца литургичара сазнајемо да су га у периоду од 1718. до 1739. обновила четири монаха из Мораче Данило, Теодосије, Дионисије и Јанићије, повративши му и добар део имовине. Манастирска архива спаљена је за време Хаџи Проданове буне да не би пала непријатељу у руке. Припрата је изграђена 1806. године, али је 1928. године изгорела у пожару. Конак који је саграђен у време Петра И Карађорђевића након Другог светског рата је национализован, а манастиру је поново враћен 1989. године.

Спомен-кућа Душана Поповића
Спомен-кућа Душана Поповића налази се у Драгову. Данас су ту смештене школа и Библиотека. Значајан је споменик наше новије историје. У њој је рођен Душан Поповић (1884–1918), српски социјалиста, следбеник Светозара Марковића.

Манастир Прерадовац
Црква на имању Прерадовац, удаљеном десетак километара од манастира Каленић, између села Опарић, Лепојевић и Калудра, највероватније је била посвећена Светом Симону (Стефану Првовенчаном). Изграђена је средином 19. века, на каленићком метоху, а после Другог светског рата и национализације имања она је напуштена. Зидана је ломљеним каменом у доњем делу, опеком у горњим зонама, малтерисана, обојена у бело и покривена ћерамидом.
Црква у основи представља тролист, а над таквом основом су уобичајене засведене конхе и купола. Међутим, горњи део од опеке представља невешт покушај да се основа засведе и објекат заврши као једнобродан, без куполе.
Црква је до обнове била у јако лошем стању. У октобру 1995. године почела је санација цркве. У октобру 1998. године, на дан Светог Симеона, одржана је свечаност поводом завршетка радова на цркви.

Стари град - Жупањевац
Стари град – Жупањевац - престоница кнеза Лазара је грађевина од великог културног значаја. Код насеља Жупањевац (у близини манастира Каленић) налазе се остаци три утврђења - града. Један је био на брду, познатог имена - Стражевица, други у самом месту, а трећи нешто јужније код села Превест. Све су то били антички градови који су обновљени у средњем веку. Није немогуће да је Жупањевац био седиште жупана Николе који се често помиње у старим хроникама. Звучи невероватно да четири града око Гледнићких планина носе назив Јеринин град.

Црква Манастирак
Црква Манастирак представља значајан, али недовољно истражен и проучен споменик наше средњовековне културе. На основу почетних испитивања утврђено је да се ради о изузетно вредној грађевини. Мештани Велике Крушевице, где се налази црква, добровољним прилозима извршили су поправку ове цркве. Заштићена је од стране Завода за заштиту споменика културе Крагујевац.