величина слова:

Културни живот у рековачкој општини има дугу и богату традицију у разним видовима стваралаштва. Општина Рековац се данас препознаје по манастиру Каленић, сликарству Јанка Брашића и његових следбеника, по старим археолошким налазиштима, старој архитектури и Сабору Прођох Левач, прођох Шумадију. Како би се одржао континуитет у промоцији сликарства у Левчу је основана Сликарска колонија Каленић У оквиру ове манифестације сваке године се обавља и спремање старих левачких јела. Посебна пажња се посвећује народној радиности те се на изложбама могу видети јако украшене ношње, ћилими, корпе и друге народне рукотворине.

У скоро свим селима у Левчу има мало омладине, па стари немају коме да пренесу своје културне обичаје, традицију, народну баштину. Кадрови у аматеризму скоро да не постоје, углавном се још увек ослања на знање старијих. Некада су домови културе били узор и понос села са својим изгледом и уређењем. Данас су постали ругло села. Напуштени, руинирани, о којима више нико не води рачуна... Требало би извршити њихову реконструкцију, а са обнављањем домова почеће активирање културног живота села.
При Скупштини општине Рековац формирана је Културно-просветна заједница, установа која обезбеђује све релевантне факторе неопходне за развој ове области, очување обичаја и традиција кроз организацију различитих културних манифестација.