величина слова:

Манастир каленић

Манастир Каленић се налази у близини Рековца, на обронцима Гледићких планина, 12 км западно од села Опарића у Левчу. По ликовним вредностима убраја се међу најзначајније споменике културе у Србији. Од првобитног манастирског комплекса остала је само црква посвећена Ваведењу Богородице.

Каленић је задужбина протовестијара Богдана, угледног велможе деспота Стефана Лазаревића. Црква је саграђена и осликана између 1413. и 1420. године. Манастир су обновили средином 18. века монаси из Мораче. Моравска црква богато је декорисана споља, фреске спадају међу најбоље очувана остварења живописа 15. века.

Манастир је грађен по узору на Лазарицу, са основом у облику сажетог триконхоса, олтарска апсида и бочне конхе споља су петостране, а изнутра полукружне.
Над простором између конхи уздиже се централно кубе, осмостраног тамбура са степенасто урезаним прозорима, колонетама и украсима од шаховских поља. Црква је споља веома сликовита, због лепо сложених белих блокова камена и црвене опеке. Изнад прозора и портала је плитко резана пластична декорација са представама птица, грифона, лавова. Главни мотив рељефне декорације је преплет од двочлане траке, стилизовани љиљан и палмета, антропоморфне и зооморфне представе. Изванредно сликарство префињеног колорита и сетних ликова светитеља убраја се у врхунска сликарска остварења у целом византијском свету прве четвртине 15. века. Нарочито се истичу композиције Свадба у Кани, представе светих ратника и светитеља у медаљонима. Аутори су два поетски надахнута и веома даровита сликара, од којих је један по имену Радослав, аутор минијатура у чувеном српском Петроградском јеванђељу из 1429. године.

Погледајте слике манастира у нашој галерији

Погледајте промо видео о манастиру Каленић