величина слова:

dsc 0291

Дана 06.02.2013. године општину Рековац посетила је делегација Високо пољопривредно прехрамбене школе струковних студија из Прокупља, Саша Петровић – директор школе и наставник повртарства и физиологије и патофизиологије биљака, Ивица Станчић – наставник семенарства и генетике и Небојша Стојановић – наставник

математике. Они су разговарали са председником општине Предрагом Ђорђевићем, дипломираним инжењером агрономије и Љубишом Стевановићем, директором Пољопривредно – ветеринарске школе у Рековцу.
Наиме, Високо пољопривредно прехрамбене школе струковних студија из Прокупља основана је 1977. године и од тада веома успешно школује студенте из области пољопривреде. Школа је акредитована по програму Болоњске декларације и упис студената обавља у оквиру шест судијских програма Основних струковних студија (Воћарство и виноградарство, Ратарство и повртарство, Заштита биља, Сточарство, Прехрамбена технологија и Струковна ветерина), као и три студијска програма Специјалистичких струковних студија (Органска пољопривреда, Прехрамбена технологија и Заштита биља). Школа годишње упише 250 нових полазника, а укупан број студената који је похађају је 890. Од 39 наставника који предају у овој школи, 21 је доктор наука, што је веома значајан податак за реноме и успешно пословање школе.
Циљ њихове посете био је да се отпочну конкретни разговори и акције отварања Високе школе у Рековцу са програмом Воћарства и виноградарства, која би била смештена у просторијама Пољопривредно – ветеринарске школе и која би била део Високе пољопривредно прехрамбене школе струковних студија из Прокупља. Као веома значајан корак за опстанак Пољопривредно - ветеринарске школе, али и развој целе општине, овај пројекат ће бити реализован у што краћем року, како би од јуна почео упис студената у Рековцу. Да би се ово и спровело у дело потребно је да Високо пољопривредно прехрамбене школе струковних студија из Прокупља поднесе захтев за акредитацију Акредитационој комисији за отварање истуреног одељење у Рековцу и да добије дозволу за рад од Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Пољопривредно – ветеринарска школа у сарадњи са Локалном самоуправом обезбедиће све потребне техничке услове њен рад. Првобитно је планирано да се отвори одељење са програмом Воћарства и виноградарства, а касније у складу са потребама, да се отворе и други програми из области пољопривреде.
Председник општине је нагласио да ће Локална самоуправа урадити све што је у њеној моћи како би општина Рековац добила одељење Високе пољопривредно прехрамбене школе струковних студија из Прокупља. Рекао је да је ово веома значајан корак не само за Пољопривредно – ветеринарску школу, њене ученике и општину Рековац, него и за читаво подручје. Такође, би била значајна и за развој пољопривреде на овим просторима, на којим је пољопривреда најважнија грана развоја и где се људи претежно њоме и баве.
Председник општине Предраг Ђорђевић поздравио је ову амбициозну иницијативу Саше Петровића директора Високо пољопривредно прехрамбене школе струковних студија из Прокупља и директора Пољопривредно – ветеринарске школе из Рековца Љубише Стевановића, и изразио велика очекивања за успешну реализацију ове идеје.

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ
Дипл.Инг.Агр. Предраг Ђорђевић

 

 

  • dsc_0272
  • dsc_0274

  • dsc_0282
  • dsc_0285

  • dsc_0291