величина слова:

NBRekovac06

Народна библиотекау

Рековцу навршава87

година непрекинутог

рада као једна од најстаријих

установа културе у општини

 

 

и левачком крају. Основана је 12.10.1928. год. из потребе за књигом и знањем, израстала је негована бригом свештеника, трговаца, професора, учитеља, чиновника, с почетка, али и потом “ књигољубаца”. О настанку Библиотеке не постоје поуздана писана документа. Основала ју је група левачких интелектуалаца са професором књижевности Петром Поповићем на челу, који је био син поп- Васе. Том приликом , као почетни фонд, поп- Васа је поклонио двадесет књига, углавном црквених.

Данас Библиотека носи име по Миловану Спасићу, који је рођен у Рековцу 1817.године.Студирао је филозофске и политичке науке на Универзитету у Халеу, Јени и Берлину, где је и стекао докторат.За библиотеку Попечитељства просвештенија израдио је каталоге за све три групе књига, саставио први азбучни каталог и његовим заслугама постављени су темељи Народне библиотеке у Београду.Његова правила за трајно уређење и смештај библиотеке остали су драгоцени извор идеја о стручних упутства.

Данас је Народна библиотеке у Рековцу модерна установа културе која је увек програмски осмишљавала и истицала као основни атрибут јавности, да задовољи опште-културне потребе становништва. Библиотека располаже са фондом од преко 36.647књига ( стручна литература, приручници, лектира за основну и средњу школу, белетристика за одрасле и децу....).

Поводом Дана библиотеке, Дечје недеље и месеца књиге, организована је представа „ Лепотица и звер“, за ученике левачких основних школа., у извођењу Позоришта за децу из Крагујевца.Притом су ђацима првацима поклоњене књиге и чланске карте Библиотеке.

У вечерњим сатима је уприличен књижевни сусрет са једном од савремених српских ауторки Иваном Кузмановић.Бројна публика у Галерији библиотеке сведочи да су управо њене књиге доживеле успех, јер је многе инспирисала да се загледају у себе и пронађу пут, да искорена промене живот и да крену путем емотивног и духовног сазревања. У необичном и нетипичном сусрету са публиком, Ивана је подстакла да се поставе многа питања, а запитаност јесте корен сваке промене. У њеним књигама несумњиво ћемо пронаћи многе одговоре.....

Библиотека у Рековцу још једном је показала своју референтност и оправдавла статус једине праве културне институције у општини.Више од пола века је водећа културна установа, јер окупља најбројније групе групе грађана, који читањем и упућеношћу на књигу подижу културни ниво.

  • NBRekovac01
  • NBRekovac02

  • NBRekovac03
  • NBRekovac04

  • NBRekovac06
  • NBRekovac09

  • NBRekovac10
  • NBRekovac11

  • NBRekovac12