величина слова:

IMG 5666

 

Oдржана конференција за медије

поводом предстојећег 46. Сабора

„Прођох Левач, прођох Шумадију“

 

 

24. јула 2015. године одржана је конференција за медије поводом предстојећег 46. Сабора „Прођох Левач, прођох Шумадију“. Конференцији су у име домаћина присуствовали Предраг Ђорђевић – председник Организационог одбора Сабора, Радојица Кузмановић – уметнички директор Сабора, Сузана Милосављевић, Катарина Аврамов и Миладин Милосављевић– чланови Програмског савета Сабора и Милорад Стевановић – представник винарије „Винекс“ из Белушића – пријатеља Сабора.

Конференцију је отворио Предраг Ђорђевић поздравивши присутне представнике медија: Радио-телевизију Србије, Радио-телевизију Крагујевац, Радио-телевизију Крушевац, Телевизију Галаксија 32 из Чачка, Телевизију Канал М из Параћина, Новинску агенцију Танјуг и локалне Левачке новине. У обраћању новинарима председник Организационог одбора је истакао да сабор „Прођох Левач, прођох Шумадију“ има душу коју карактерише духовност, традиција, језик и историја и да се од тих параметара не одустаје. Општина Рековац са својим установама и сарадницима уложила пуно емоција, искуства и знања и спремна је за почетак Сабора који се и ове године састоји од 3 предсаборкса и 2 централна дана, 01. и 02. августа. Режија је поверена Културно-просветној заједници Србије и Радојици Кузмановићу. На Сабору ће бити највиши функционери Владе Републике Србије, представници Цркве, акредитованих дипломатских представништва и јавног и културног живота Србије. Присуство су до сада потврдили амбасадори Уједињених Арапских Емирата, Индонезије, Либије, Египта и Мјанмара. Госте очекује богат културно-уметнички програм.

Овогодишњи покровитељ Сабора, поред Општине Рековац, је Министарство пољопривреде и заштите животне средине и у то име Сабор ће отворити министарка овог ресора.

На крају свог излагања Предраг Ђорђевић се још једном захвалио новинарима на присуству и нагласио да су они веома значајни за очување и промоцију ове културне манифестације.

Уметнички директор Сабора Радојица Кузмановић је допунио излагање и нагласивши да Сабор има душу, али да је и сам Сабор душа Србије зато што на прави начин промовише све оно што је српски народ изнедрио, све оно што је изникло у правој српској кући. У том духу, у порти манастира Каленић, и ове године организујемо прикладни програм отварања са познатим уметницима и ансамблима под слоганом „Србија – кућа љубави“. Програм је посвећен обележавању70 године победе над фашизмом. Сценарио је радила Марија Бишоф. Програм ће изводити глумци Миомир Брадић, Нина Јанковић, Јелена Јовичић, Андрија Кузмановић и Александар Срећковић, солисти Тања Андријић и Биља Крстић, хор „Обилић“ АКУД „Бранко Крсмановић“, КУД „Лола“ из Београда, диригенти Даринка Матић и Ана Ћосовић. За кореографију су задужени Велимир Аговски и сам Радојица Кузмановић.

  • IMG_5663
  • IMG_5664

  • IMG_5665
  • IMG_5666

  • IMG_5667
  • IMG_5668

  • IMG_5669