величина слова:

DJD 6451

Градоначелник Крагујевца Радомир

Николић и председници општина

Аранђеловац, Кнић, Рековац и Топола

потписали су данас Споразум о

међуопштинској сарадњи јединица

локалних самоуправа на реализацији

пројекта''Регионални центар за управљање отпадом''. На тај начин уједно је дата и сагласност Регионалној агенцији за економски развој Шумадије и Поморавља да организује и кооридинира реализацију пројекта.

Консултант у реализацији је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, које је према речима државног секретара Стане Божовић спремно да се максимално укључи и помогне у изради техничке документације, избору модела али и евентуалне помоћи у аплицирању код ИПА фондова, јер је реч о решавању стратешког питања за Србију. На тај начин побољшаћемо квалитет живота за око 250 000 становника у овом региону. Због оних који су се пре тога неодговорно опходили према животној средини, на нама је велика политичка, људска и морална одговорност да нашим потомцима оставимо здраву и чисту животну средину. У том послу имаћете максималну подршку Владе Србије и ресорног министарства. Реализацијом пројекта, казала је Стана Божовић, постаћете лидери у региону када је у питању систем управљања отпадом. Уколико проценат сакупљања отпада буде 100 одсто, а одвајање отпада у домаћинствима омогући 25 посто рециклажног отпада, то ће региону и граду Крагујевцу омогућити додатне изворе прихода и развој зелене економије. Министарство ће пружити стручну помоћ и бићемо ваш сервис да бисте остварили планове и циљеве. Шведска агенција за обнову и развој обавезала се да уради студију оправданости и она ће показати који је најбољи модел када је у питању цена, технологија, али и које су специфичности овог подручја.

Ради се о стратешки веома важном пројекту јер је збрињавање отпада нешто што у Крагујевцу већ дуги низ година представља велики проблем - истакао је том приликом градоначелник Крагујевца Радомир Николић. Нерешено питање уређења прави у овом тренутку озбиљан проблем у даљем развоју града. Крагујевачка депонија је већ достигла законски максимум у погледу висине и уколико хитно не реагујемо и не кренемо да решавамо питање управљања отпадом, бојим се да можемо ући у озбиљан проблем. Ресорно министарство нам је изашло у сусрет, понудили су нам озбиљну помоћ око израде студије за управљање отпадом. Крагујевац и четири општине окупиле су се око ове студије која би требало да покаже какав систем треба да применимо. Крагујевац је веома заинтересован да овај проблем реши на модеран и савремен начин, пратећи светске трендове тако што ћемо започети озбиљан процес подизања свести грађана о екологији, о томе колико је важно да иза себе, за неке будуће генерације, оставимо чист град, Шумадију и чисту Србију. Наравно, истако је Николић, потрудићемо се да кроз тај систем остваримо и одређене бенфите, одређену економску корист кроз рециклажу, продају сировина и евентуалну производњу топлотне или електричне енергије. Ово је само први корак и волео бих, нагласио је градоначелник Крагујевца да и остали градови и општине у окружењу пронађу свој интерес да се овом пројекту прикључе. Јер, то је област коју би требало да задржимо у јавној својини, било кроз кредите или предприступне фондове ЕУ.