величина слова:

dsc 0157

Након дугих и исцрпних преговора, Левач је, као познати пољопривредни крај, добио праву награду која ће покренути село и допринети да људи на њему остају, живе и раде. Награда је пројекат ''ЕМЕНТАЛЕР'' чија ће се реализација обавити на територији општине Рековац.

После потписивања Споразума о пословно техничкој сарадњи, руководство општине Рековац је добило од инвеститора у овај пројекат и званичну изјаву да ће комплекс Агро фарме бити смештен на овом простору. Тако су 22.01.2013. године почели први конкретни кораци, и општину су поново посетили инвеститори, сада у још проширенијем саставу.
Председник општине, Предраг Ђорђевић, је поздравио све госте, изразио велику захвалност што су се одлучили да се пројекат реализује на територији општине Рековац и обећао да ће општина пружити све што је у њеној моћи како би реализација била што успешнија. Изразио је став да сви треба да схвате ово као велики и веома значајан посао за целу општину, пре свега за младе који ће се стимулисати да остану на пољопривреди и од ње пристојно живе. Такође, ова Агро фарма ће запослити велики број људи, врши ће откуп пољопривредних производа и самим тим допринети развоју ове мале пољопривредне општине.
Представници пројектантске који су израдили Идејни пројекат Агро фарме, представили су комплекс који ће се градити на изабраном локалитету. У њеном склопу ће бити десетак штала за разне категорије говеда, објекти за смештај хране, центар за мужу крава, објекат за производњу биогаса и млекара. Штале ће бити слободног типа држања говеда који пружа највећу удобност крави, што је у складу са Савременим светским стандардима у начину узгоја говеда. Предвиђено је да у првој фази овде буде смештено 2 500 грла говеда расе Монтбелиард (француски сименталац), а да се у каснијим фазама дође до предвиђеног броја од 7 500 грла.
Објекат за производњу биогаса омогући ће да Агро фарма, од ђубрива које се добија од узгоја говеда, производи електричну енергију којом ће задовољити своје потребе за истом, а вишак ће бити намењен продаји. У склопу фарме биће и млекара која ће прерађивати млеко у циљу производње сира Ементалер. Поред сира, као нус производе, млекара ће производити сурутку и павлаку.
Инвеститори су посебно изразили задовољство што у општини Рековац постоји Пољопривредно-ветеринарска средња школа, која ће обезбедити школоване кадрове за рад на Агро фарми. Ово ће бити од велике користи и за саму школу, јер ће се на овај начин вршити њена промоција и биће омогућено отварање у будуђности и нових школских програма из области пољопривреде и сточарства.
Присутни су изнели заједнички став да ће ово бити велики и значајан корак у развоју општине Рековац и наду да ће у будућности ова сарадња бити на највећем нивоу.

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ
Дипл.Инг.Агр. Предраг Ђорђевић

  • dsc_0157
  • dsc_0174

  • dsc_0179
  • dsc_0184

  • dsc_0188
  • dscn6238

  • dscn6257